Ježíškova vnoučata

18.12.2017

Ježíškova vnoučata vznikla na podzim roku 2016 na dvorku Českého rozhlasu v Jihlavě. Novinářka Olga Štrejbarová si při jednom svém natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

"Zeptala jsem se jednou ředitele domova, jestli se stává, že by lidé nosili vánoční dárky seniorům, jako nosí například dětem v dětských domovech. Usmál se a řekl, že nic takového se mu nikdy nestalo. To zrodilo nápad, který díky nadšení lidí spustil lavinu, co se na své cestě dál nabaluje," vzpomíná Olga. Když jí přišel první seznam přání z domova pro seniory v Třebíči, založila facebookovou skupinu Ježíškova vnoučata. Na krajském úřadě si vyžádala emailové adresy a touto cestou oslovila všechny domovy na Vysočině. Požádala sociální pracovníky, aby se zeptali svých osamělých klientů, co by si přáli. Loni na jaře zaujal projekt šéfredaktora zpravodajství Českého rozhlasu Martina Ondráčka, který stál za několika velkými veřejnoprávními projekty. Pochopil, že zázemí, jméno a zkušenosti Českého rozhlasu umožňují splnit ne stovky, ale tisíce snů opuštěných seniorů. Na začátku léta schválilo vedení Českého rozhlasu přesný plán. Český rozhlas je právě teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Už teď jsou jich stovky a budou jich tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit. Radost, kterou v ten den někomu pod vánočním stromkem uděláte, totiž budete prožívat i Vy sami.

I v charitním domově Moravec dostali klienti od Ježíškových vnoučat dárky.

Více na https://www.jeziskovavnoucata.cz/p/o-projektu